براساس مطالعهای جدید، اجاقهای گازی با نقض آستانه آلودگی هوا در خانه خطر ابتلا به مشکلات سلامتی برای کودکان را افزایش میدهند.
گزارش سازمان غیردولتی بهرهوری انرژی سیالایاسپی (CLASP)، اتحادیه بهداشت عمومی اروپا (EPHA) و سازمان تحقیقات علمی کاربردی هلند (TNO) نشان میدهد که پخت و پز با اجاقهای گازی و بدون تهویه باعث میشود که سطح دیاکسید نیتروژن (NO2) داخلی به طور مرتب از دستورالعملهای کیفیتهای هوای سازمان جهانی بهداشت و استانداردهای آلودگی اتحادیه اروپا فراتر رود. اجاقهای گازی همچنین مونوکسیدکربن و سایر آلایندههایی را تولید میکنند که میتوانند اثرات شدید سلامتی در کودکان و به ویژه بیماریهای ریوی در آنها ایجاد کنند. این گزارش میگوید که بیش از ۷۰۰ هزار مورد آسم کودکان در اتحادیه اروپا در سال گذشته با پخت و پز با اچاق گازی در خانهها مرتبط بوده است. گروههای فعال در زمینه بهداشت و سلامت ابراز نگرانی کردهاند که بحران انرژی اروپا میتواند این وضعیت را بدتر کند، چرا که مردم برای صرفهجویی در گرما و هزینه، کمتر به دنبال تهویه هوا هستند. اجاق گاز به اندازه «دود دست دوم» آلودگی تولید میکند کریستین ایگان، مدیر اجرایی سیالایاسپی میگوید: «مردم بیشتر وقت خود را در خانه میگذرانند. کیفیت هوای داخل خانه میتواند تاثیر زیادی بر سلامت و رفاه ما داشته باشد.» تعداد کمی از مردم از مضرات وسایل پخت و پز گازی آگاهی دارند؛ پختن شام میتواند شما را به اندازه «دود دست دوم» در معرض آلودگی قرار دهد. «دود دست دوم» همان دودی است که از سوزاندن دخانیات ایجاد میشود و باعث بیماری و مرگ زودرس افرادی میشود که خود سیگار نمیکشند اما در نزدیکی افراد سیگاری به سر میبرند. او ادامه داد: «وسایل پخت و پز گازی نیاز به برچسب هشدار بهداشتی دارند، مانند آنچه روی پاکت سیگار درج میشود. مقامات اتحادیه اروپا هم موظند این خطرات بهداشتی را در نظر بگیرند.»